Szülő-gyerek kapcsolat erősítése a zene és a hagyományőrzés útján

Helyzetkép

A gyerekház első éveiben belátogató családok nagy részénél az volt a problémánk, hogy a szülők vagy nem jöttek be a játszószobába vagy ha bejöttek, nem ültek le a szőnyegre a gyerekeik mellé – kívülállóként figyelték, ahogy mi, munkatársak játszunk a gyerekeikkel. A direkt behívásnak nem volt jó hangulata, nem is működött hatékonyan. Az sem volt elegendő, hogy más szülők bent ültek a szőnyegen és minden gyerekkel foglalkoztak.
Szülőként tapasztaltam meg, hogy hogyan hat Váradi Végh Edit és párja, Végh Andor zenés foglalkozása a gyerekeimre és rám: mindig kiszakadtunk a monoton hétköznapokból és örömmel, feltöltődve tértünk haza. Innen jött az ötlet: próbáljuk meg ezt a gyerekházban is. A kezdetben kívülálló szülők is bevonódtak – indirekt módon – a foglalkozásokba, mert a mozgásos részben is szükség van a szülők aktív közreműködésére, különben a gyermek nem tud részt venni a tevékenységekben. A program a Biztos Kezdet alapelvekhez is igazodik: a szakember folyamatos megfigyeléseket tesz a gyermekekről, amit megoszt a szülővel vagy rákérdez a gyermek fejlődésével kapcsolatos dolgokra, ami ezáltal tudatosodik a szülőben. Szintén megfigyelési szempont lehet a szülő-gyermek kapcsolat, ill. a szülő aktivitása, amit a program végeztével munkatársi körben megbeszélünk olyan szempontból, hogy hogyan tudatosíthatjuk, erősíthetjük, segíthetjük a szülői kompetenciákat a hétköznapokban. A zenei foglalkozások hatására a mi – munkatársak – önismeretünk is fejlődik.

Célcsoport

A Dencsházán és környékén élő kisgyermekes családok számára 4 éve havi vagy kétheti rendszerességgel elérhető program. Alkalmanként 6-12 szülő és ugyanennyi gyermek veszi igénybe a szolgáltatást.

Cél

A program célja sokrétű:
- a szülők részére a közös mozgás, zenélés segíti a gyermekükkel való kapcsolat erősítését, mintát ad az otthoni közös programhoz, felidézi a szülőben lakozó belső gyermek érzéseit, vágyait, oldja a hétköznapi feszültségeket, azáltal, hogy kizökkent a hétköznapi egyhangúságból és gondokból;
- tudatosítja a gyermek fejlődését, kompetenssé teszi a szülőt, azáltal, hogy tudatos megfigyelési szempontokat és eszközt ad a gyermek fejlesztéséhez – a foglalkozás közben mindig elhangzik, hogy az adott tevékenység milyen szempontból fontos a gyermek testi, lelki, szellemi fejlődésében;
- a szülők önismerete is mélyül a művészi tevékenységek és a szituációs játékokban való reakciók megélése által;
- a zenés foglalkozás alatt a gyerekek megtapasztalják saját testüket, a különböző mozgások, mozgatások során (kosárban hintázás, takaróban, ölben ringatás stb.), átélik a zene, ének és mozgás felszabadító örömét;
- a szülővel való közös öröm új élményt ad az anyáról, apáról, vagy nagyszülőről a gyermek számára (utána otthon is kérik a közös mondókázást, éneklést);
- kicsik és nagyok válnak részeseivé egy közösségnek úgy, hogy közben lelkileg megnyílnak és befogadóbbá lesznek önmaguk és egymás iránt.

Tevékenység

A zenei program a gyerekház szervezésében, külső szakember bevonásával havi vagy kétheti rendszerességgel történik (anyagiak függvényében, mert ez vásárolt szolgáltatás). A szakember (Váradi Végh Edit) érkezéskor személyesen odamegy minden gyermekhez, felnőtthöz, köszönti őket, váltanak pár szót, majd bepakolja a játszószobába a hangszereket és a hangszeres bőröndöt (ebben kézi készítésű egyszerű hangszerek vannak – zörgők, csörgők, dobok, furulyák – amik egy részét a közös zenélés után együtt is elkészítünk, hogy hazavihető legyen mindenkinek a maga készítette hangszer). A játszószobát előzőleg kipakoljuk – ne maradjon benne figyelmet elterelő játék. A program kezdetekor senkit nem hívunk szavakkal, hogy kezdődik a foglalkozás, hanem Edit elkezd zenélni, énekelni és várja, hogy köré gyűljenek a gyerekek, szülők – ez hamar meg is történik.
A program alatt bárki szabadon kimehet a helyszínről, ő vagy visszatér magától vagy kis idő múlva indirekt „visszaénekeljük”, vagy elfogadjuk, hogy elég volt számára. A program első részében a szakemberünk zenél, énekel vagy éneket tanít (attól függően, hogy hol tartunk az évkörben, a hagyományok szerint), közben mozgásra invitál bennünket. Mindannyian részt veszünk a programban: gyerekek, szülők, munkatársak. Van, hogy mesét játszunk el, élünk át természetes anyagok, mozgások segítségével. Végül kinyílik a zenebőrönd, mindenki választhat a hangszerek közül és közösen zenélünk, szabadon.
Az évek során nekünk is sikerült beszereznünk hangszereket, így azokon a napokon is lehet zenélni a gyerekházban, amikor a szakember nincs jelen. Ilyenkor feleleveníthetjük az újonnan tanult dalokat vagy szerzett élményeket.
A hagyományra épülő évkör, ünnepkör kapcsán időnként kézműves program zárja a napot, ahol sokat beszélgetünk nőiségünkről, a családról, gyerekekről, a szerepekről stb., így szakemberünk közvetlen, emberi kapcsolatba kerül minden gyerekházba járó családdal. Az elbúcsúzás is mindig személyes, időt szánva mindenkire, külön-külön.

Eredmények

Zenei programunk a gyerekek és szülők egyik kedvenc programja lett, a meghirdetett napokon mindig sok család érkezik. Észrevettük, hogy a szülők is és mi munkatársak is, könnyebben elkezdünk énekelni a gyerekeknek egymás előtt a hétköznapokban is. A gyerekek szívesen vesznek le hangszereket a polcról, szívesen énekelnek, táncolnak – gyakran kérik a zenét. A gyerekek általában nyitottak a zenére, énekre, mondókázásra, ringatásra, ritmusos mozgásra, vagy mozgatásra, ám otthon általában kevés ilyen élményük van. A szülők boldogan szokták figyelni, hogy gyermekük milyen jól érzi magát a zenés program alatt – ennek kapcsán beszélgetni szoktunk a gyerekek pszichoszomatikus fejlődéséről és az azt támogató, otthon is végezhető, egyszerű tevékenységekről.
A szülők zenei ízlése is változott: megismertek hagyományos énekeket, mondókákat, ezáltal háttérbe kerültek a modern zenék, amik nem illeszkednek a gyermeki világ igényeihez. A zene hatására történő „megnyílások” kihatnak a hétköznapokra – mélyebb, személyesebb témákat osztunk meg egymással – a szülők ráéreztek a gyerekház „ízére”: itt önmaguk lehetnek, kimondhatják a gondolataikat, félelmeiket, itt lehet hibázni, örülni, be lehet látni a hiányosságainkat és lehet tanulni egymástól.
Újszerű az a kapcsolódás, ahogy a szülők és szakemberek, munkatársak egymásra találhatnak emberként, egymást tisztelve, tudva, hogy ki miben tud hozzátenni a gyerekek fejlődéséhez, öröméhez. A program egyszerre ellazít és tartást ad – lelkileg fel lehet oldódni, ugyanakkor sokat lehet tanulni közben önmagunkról, a gyerekekről, a kapcsolatokról. A személyesség és a tudatosság ötvözete. Az ünnepek meghitt megélésében is fontos szerepet kap a zene – többen mesélték, hogy otthon is éneklik az ünnepi dalokat, ezáltal a családi ünnepek belső értéke változik. A program egyszerűen hiányt pótol, igénylik, igényeljük, mert megmutatja, hogy van öröm, élet, fejlődés, közösség a hétköznapi problémákon túl.