Saját készítésű játékok

Helyzetkép

Családlátogatás alkalmával észrevettük, hogy a hozzánk járó gyermekek otthonában egyetlen játék sincsen. Ahhoz, hogy a kisgyermekek otthonukban is a lehető legoptimálisabb mértékben fejlődhessenek, szükségük van játékokra, olyanra, amit akár az anya is el tud készíteni. Ez hívta életre a rongybaba, yo-yo, babzsák készítés folyamatát.

Célcsoport

A súlyos hátrányokkal küzdő családokat kerestük és kb. 12-14 családból jött el egyszer az édesanya. Rendszeres járással 8 édesanya sajátította el a játékkészítés folyamatát. 10 édesanyát tanítottunk meg az egyszerű láncöltésre.

Cél

Célunk :
– olyan mélyszegénységben élő családokhoz is jussanak el a saját kezűleg készített játékok, akik a saját jövedelmükből ezeket a dolgokat nem tudják megvásárolni;
– az anyukák tanulják meg a varrás alapjait;
– az anyák éljék meg az alkotás, a kreatív tevékenységek örömét;
– erősödjön az anyák önbizalma.

Tevékenység

Gyerekházunk egy udvarban működik (közös fenntartóval) egy nappali intézménnyel. Ahogy megfogalmazódott az igény a saját kezűleg készített játékok iránt, intézményünk egyik gondozottját, Judit nénit kértem meg arra, hogy minél egyszerűbb formában tanítsa meg nekünk dolgozóknak a játékkészítés technikáját. Egy délután, mely egybeesett mentorunk házunkba történő látogatásával, mi gyerekházas dolgozók Noémivel és Jutka nénivel közösen próbavarrást végeztünk. Épp az egyik baba fejét tömtük ki, mikor mentorunk új ötlettel állt elő. Elmondta, hogy ő még emlékszik gyermekkorából a Yo-yo-ra, és mennyire szerette azt. Mivel az elkészítési folyamata csak kis mértékben tér el a baba fejének készítésétől, szinte perceken belül varázsolt „kis csapatunknak” egy gyönyörű Yo-Yo-t. Fantáziánk gyorsan beindult, mindenki kedvenc gyerekkori játékára emlékezett, melyekből Berta kolléganőm piros-pöttyös babzsákja volt a legkönnyebben elkészíthető. Az édesanyákat először egyszerű láncöltésre tanítottuk, mellyel már képesek voltak babzsákot varrni. Ezzel egyidejűleg tanulták meg a „hurok” készítés folyamatát is, így a Yo-Yo-nál ez már igen nagy segítséget jelentett. Majd később a rendszeres járás következtében sajátították el a bonyolultabb játékkészítés (sablon utáni szabás, fonák, díszítés) folyamatát.

Eredmények

Kitartó munkánk eredményesnek bizonyult, hiszen a gyerekházban elkészített játékokat „féltve őrzik” otthonaikban az édesanyák, gyermekeik legnagyobb örömére. Azon kívül azzal,m hogy az édeasanyák már értenek a varráshoz is, egyre többször varrják meg elszakadt ruházatukat, sőt, olykor még zoknit is stoppolnak. Elkezdett tevékenységünket díszpárnakészítéssel szeretnénk kibővíteni, hogy ezzel még szebbé, hangulatosabbá tehessék a hozzánk járó szülők otthonaikat. A rongybaba szép dísze a szobának, a megvarrt ruha jó komfortérzést biztosít, a yo-yo és a babzsák nagymértékben fejleszti az apró gyermekek finom motorikus képességeit, figyelmét, szem-kéz koordinációját.