Mosás

Helyzetkép

A házunkban járó családokban sem fürdőszoba, sem vezetékes vízellátás nincs. Az édesanyák kézzel mosnak és a vizet kb. három háznyi távolságból, az utcai pumpakútból hordják. Nagyon sok időt töltenek a vízhordással, a ruhák kicsavarása erősen igénybe veszi a karjukat, mely emiatt igen gyakran fáj. Sajnos, ha nem csavarják ki erősen, a ruhák sokkal később száradnak meg.

Célcsoport

Nagyjából 25-30 családot a leghátrányosabb helyzetben lévő családok köréből.

Cél

Céljaink:
– annak elérése, hogy az édesanyák tudatosabban neveljék gyerekeiket: ismerjék föl, hogy azáltal, hogy a szennyes ruhát a Gyerekházban mossák, sokkal több idejük szabadul fel, amit gyerekeikkel közösen tölthetnek.
– a mosás alatti idő kihasználása: mondókák, versek, mesék tanulása, amit átadhatnak nagyobb gyerekeiknek;
– az alapvető higiéniai szokások elsajátítása;
– a mosás hatékonyságának növelése: a ruhák színek szerinti szétválogatva mosása, a fehér, elkoszolódott darabok fehérítése.

Tevékenység

Először ajánlatot tettünk a lehetőség kihasználására. A mosott ruhákat házunkban terítettük ki és az öblítő illata átjárta a szobát, ami nagyon tetszett az anyukáknak. Kis idő múlva a szürkésfehérből hófehér ruhákat varázsoltunk. Ez volt a legnagyobb élmény. Hazaérve családtagjaik sem hitték el, hogy ez ugyanaz a ruha. Otthonukba büszkén dicsekedtek az édesanyák és lassan egyre tisztább ruházatban jöttek hozzánk a családok. Ezzel egyidejűleg természetesen egyre több mosnivalót hoztak magukkal. Mára már beosztást kell készíteni a mosásról, különben a közösségi házban elhelyezett három mosógéppel sem tudnánk kimosni a felhozott szennyes ruhákat.

Eredmények

Célunk megvalósult, hiszen míg járnak a mosógépek, az édesanyák gyerekeikkel töltik az időt. Ráadásul kialakult az igényesség, nemcsak önmagukkal, hanem gyerekeikkel szemben is. A nagyobb testvérek ruházata is sokkal igényesebb, mely növeli a család önértékelését egy-egy dicséret, elismerő pillantás által. Bátran mondhatjuk, hogy a hozzánk rendszeresen járó családok sokkal biztosabban integrálódnak a társadalomba, hiszen lehetőségünk van segítséget nyújtani a súlyos hátrányok leküzdésében.