Közös kirándulás Gyulán

Helyzetkép

Sarkad városában lévő 1 sz. általános iskolába, ami a város központjában található, a tanulói létszám 388 fő. Elmondható, hogy az iskolában lévő tanulói összetétele 80% roma származású, és ebből 60%-a halmozottan hátrányos helyzetű diák.
A családoknak nem áll módjukban a települést elhagyni szociális helyzetük, körülményeik miatt. Nincs lehetőségük arra, hogy más település életére, betekintést nyerjenek, illetve részt vegyenek közösségi, és kulturális programokon.
A szülők az anyagi lehetőségekhez mérten gyermekük részére megadják azt, ami tőlük telik, azonban ebbe nem fér bele a kultúra és minőségi szabadidő.

Célcsoport

 A programra olyan diákokat választottam aki:
6-7 osztályos tanulók, max: 15 fő,
hátrányos helyzetű,
jó tanulmányi eredménnyel, és érdeklődéssel rendelkezik
megfelelő viselkedési normával rendelkeznek.

Cél

A közös programok, látványosságok, ki kapcsolódás, hogy így is lehet élni. Igény arra, hogy megismerjék a helyi nevezetességeket, és a környező városok nevezetességeit, lásd Gyulai-vár, Erkel-ház, ami jelentős történelmi hatással bír.
A programnak célja, az volt, hogy élményhez juttassuk a diákokat, és ezzel közvetítsék a családjuk felé mind azt, amit láttak és átéltek.

Tevékenység

A gyulai művelődési ház ügyvezető igazgatójához kéréssel fordultunk, hogy szeretnénk 15 hátrányos helyzetű diákot elvinni a Gyulai Várba, és Erkel Ferenc szülőházába, és támogassák ezt a kezdeményezésünket. Lehetőséget kaptunk rá, és tisztelet jegy keretében ellátogattunk mind a két helyre, ahol felejthetetlen élményben volt részük.

Eredmények

A diákok és a szülők örömmel vették ezt a lehetőséget., és közölték velem, hogy ők nem tudták volna ezt megadni a gyerekeknek. Csillogó szemekkel tele élménnyel mesélték a közösen töltött szabadidőt és azt, hogy soha nem gondolták volna, hogy a Gyulai vár ilyen csodálatos, mind belül, és mind kívül.