Iskolai panaszláda

Helyzetkép

Az Mezőgyáni Általános Iskola tanulói többször felvetették, hogy felmerültek bennük kérdések, problémák, amiket nem tudnak, vagy nem mernek megbeszélni senkivel, azonban szívesen kapnának kérdéseikre választ, de nem tudják, milyen módon közöljék. A felmerült igényekre azt a megoldási stratégiát választottam, hogy az iskola egy könnyen megközelíthető pontján egy „iskolai panaszládát” helyeztem el, amibe a tanulók problémáikat, kérdéseiket, javaslataikat helyezhetik el. Ennek feltétele, hogy csak az iskolai szociális munkás fogja elolvasni, valamint amennyiben ezt a levélben jelzik a probléma megoldását már személyesen folytatjuk.

Célcsoport

 A szolgáltatást elsősorban az általános iskola felsős tanulói vették igénybe, ez megközelítőleg 10 – 12 főt érintett.

Cél

A szolgáltatás célja, hogy az iskolai diákjai minél könnyebben merjenek segítséget kérni, legyen mindenki számára kivétel nélkül elérhető. Tudniuk kell, hogy mindig van, ahol segítséget kaphatnak, illetve ismerniük kell, hogy hogyan lehet problémás helyzeteket megoldani.

Tevékenység

Az iskola egy jól megközelíthető helyén, azonban nem a középpontján elhelyezésre került a láda, amiből ki nem lehet venni semmit, csak beletenni.

Eredmények

A gyakorlat azért tekinthető jónak, mert számos megkeresés érkezett levél formájában, amit személyesen tovább tudtunk görgetni, azonban, ha a lehetőség nem lett volna, nem biztos, hogy felszínre kerül a probléma. Így a tanulók egyre jobban tudják és értik, milyen helyzetekben tud segítséget nyújtani a z iskolai szociális munkás, vagy adott esetben közvetíteni. Miután megtörténtek a megkeresések, továbbra is jöttek a diákok személyes konzultációra ezúttal már nagy bizalommal, személyesen.