Hajápolás a gyerekházban

Helyzetkép

A Gerényesi Biztos Kezdet Gyerekház a Dunántúlon 5 éve működik. A kezdetekben a családok bevonásának egyik hatékony eszköze volt a fodrász, mint szolgáltatás, mivel a pár százlelkes településen mind a mai napig nem működik fodrászat. E szolgáltatás híján az emberek vagy maguk gondoskodtak a hajuk ápolásáról vagy családon belül oldották meg. A szomszédos településekre való utazást csak kevesen tudták megoldani egy-egy hajvágás vagy egyéb frizura miatt. A vonzó szolgáltatás elérte célját, azóta is magas a gyerekház látogatottsága és mivel fodrász még mindig csak a Gyerekházba jár, a családok maximálisan ki is használják a lehetőséget. Sajnos a gyerekház látogatói között gyakori probléma volt a hajtetvesség. Nemcsak a szülők, a gyerekek és a nagyobb testvérek, egyéb családtagok is sokszor szenvednek a kis élősködőktől. A tetvesedés mértéke hullámzó: hol gyengébben, hol erőssebben jelenik meg, ilyenkor nem marad ki belőle az óvoda, iskola, és a gyerekház sem. A probléma kezelésére segítségül hívtuk a helyi védőnőt, aki részletesen tájékoztatta a családokat a tetvesség kezelésének módjairól és lehetőségeiről, melyeket gyakorlatban többször is bemutatott, rendszerint egy-egy fodrászszolgáltatást megelőzően. Így igyekeztünk közösen a védőnővel kialakítani a családoknál az igényességet, a higiénés szokások alakításával . A diszkrét, és mégis hatásos megoldást a nagyjából negyedévente igénybe vett fodrászszolgáltatás jelentette és jelenti ma is.

Célcsoport

A célcsoport, akiket a gyerekház elér, a látogatóink, a gyerekház szolgáltatást igénybe vevő szülők és gyerekek. Óvodai szünetekben az óvodás testvérek is, ezért lehetőleg akkora időzítjük a fodrászt, hogy minél több családtagot elérjünk. Ez esetünkben aktuálisan 12-14 családot jelent alkalmanként.

Cél

Szeretnénk elérni a tudatos odafigyelést és természetesen végső soron a fejtetvesség megszűnését.
Célunk, hogy a szülőkben kialakuljon a hajápolás igénye önmaguk és családjuk tekintetében.
Fontos, hogy a tudatos védekezés egész éven át tartson, amire a fodrász negyedévenkénti megjelenése ráerősít, hiszen nem szívesen jelennek meg tetvesen a családok a fodrásznál. A szolgáltatás ingyenes, a gyerekház fizeti, aminek az volt a célja, hogy minél több családnál kialakuljon az igénye a tiszta rendezett külsőnek, hajnak. A rövidre nyírt hajat sokkal könnyebb gondozni, a serkéket kifésülni belőle, átnézni, ezért a fodrász nemcsak azért hasznos, mert csinos frizurát készít gyereknek, szülőnek egyaránt, hanem azért is, mert utána könnyebb a hajat karban tartani, felügyelni, tisztán tartani.

Tevékenység

A fodrász szolgáltatás ingyenessége alapjában is vonzó volt egy olyan faluban, ahol helyben nincs fodrász. Az anyukák örömmel fogadták a lehetőséget, de ezért tenniük is kellett, tanulni, együttműködni. A fodrász is, a védőnő is tartott előadást a hajtetvességről, a tetűirtó szerek használatáról. Fontos volt, hogy a gyerekházban erről nyíltan tudjunk beszélni, nevén nevezzük, mi a gond és együtt nézzünk szembe a közös problémával, mert csak ezután tudtunk fellépni ellene. A gyerekház szerzett be speciális sűrűfogú fésűt és többféle irtószert, amit azóta is ingyen biztosítunk a szülőknek. A vonzó szolgáltatás (a fodrászat) igénybevételére a szülők részéről komoly rákészülés figyelhető meg a megelőzés terén. Mivel nem elég a fodrász érkezése előtt két nappal nekiesni az elhanyagolt hajnak, hanem állandóan figyelni kell rá, ezért a folyamatos tudatos odafigyelés a legnagyszerűbb dolog, amit közösen elértünk.
A fodrász a gyerekházban előre kihirdetett időpontban negyedévente egy alkalommal jár a gyerekházba. A védőnőnek a gyermekintézményekkel való aktív kapcsolatának köszönhetően az óvodában, vagy iskolában felbukkanó tetvesség esetén minden alkalommal beszél a szülőkkel és megosztja jó tanácsait a megelőzés érdekében. Probléma esetén segít annak kezelésében is a gyerekházzal együttműködve. Tervezetten negyedévente kerül sor a védőnő részéről ilyen jellegű tanácsadásra, de ha a helyzet úgy adódik, hogy egy-egy család elkapja, akkor azonnali segítségnyújtásra is van lehetőség.

Eredmények

hajápolás, igényesség, öntudatosság
a probléma nyílt felvállalása
gondozott frizurák, ápolt megjelenés
könnyen átvizsgálható fejbőr és haj
tetűirtó szerek ismerete, használata
tudatos védekezés, megelőzés
folyamatos odafigyelés
fenntarthatósága a gyerekház által biztosított: ingyen fodrász, tetűirtó szerek
eredmény: hajtetvesség visszaszorítása, felszámolása, megbízhatóság, jó hírnév.