Gyerekházak II. Országos Találkozója Pusztadobos, 2014. június 25.

A Gyerekházak Országos Találkozójának megszervezésének alapgondolata a település polgármestere –Dani Attila- és a Kastélykerti Gyerekház munkatársai – Czentnárné Márton Tünde és Bíróné Veres Krisztina- részéről fogalmazódott meg az elmúlt évben. Az összejövetelnek azt a célt tűzték ki, hogy lehetőséget biztosítson a gyerekházakban dolgozók számára egy kötetlen találkozásra, beszélgetésre, valamint a szakmai munkájával kapcsolatos tapasztalatcserére.

Az első találkozó sikerére alapozva szerveztük meg a találkozót idén a második alkalommal.

A találkozóra invitáltuk a társszakmák képviselőit is; védőnőket, óvónőket, gyermekjóléti-és családsegítő szolgálat munkatársait.

Hagyományteremtés szándékával kértük fel a dombrádi Mese-híd Gyerekház bemutatására a gyerekház vezetőjét (az elmúlt évben a házigazda gyerekház mutatkozott be). A gyerekház minden napjainak, szakmai munkájának bemutatásában a vezető azokra az elemekre fókuszált, amely a gyerekházukra jellemző, ezáltal megkülönbözteti a többi gyerekháztól. Az előadásában konkrét tevékenységeket elevenített fel, amelyeket képekkel is illusztrált.

A találkozó középpontjába Vekerdy Tamás pszichológus előadását helyeztük. A Tanár Úr a kisgyerekről, a késztetéseiről, a vágyairól beszélt, annak megértésének szükségességéről. Mindezekről végtelen egyszerűséggel, mindenki számára érthető módon, felhívva a figyelmet azokra a tevékenységekre, amivel mi szakemberek segíthetjük a gyermek képességeinek a legteljesebb kibontakoztatását. Így érkeztünk meg a gyerekház szakmai küldetéséhez. Kérdések feltételére is volt lehetőség.

A déli vendéglátás következett, ami maga volt a gasztronómiai csoda.

A délután ismét a szakmáé volt, kötetlen beszélgetések formájában. A műhelymunkák moderálására az EMET Gyerekesély Program szakértőit kértük fel.

Négy témából választhattak a részt vevők:

  1. “Kicsi vagyok én, majd meg növök én…”- arról beszélgettek a jelenlévők, hogy mi és hogyan történik a gyerekházban annak érdekében, hogy a szülők tudatosabbak, a gyerekek ügyesebbek, nyitottabbak, fejlettebbek legyenek, mire óvodába lépnek.  Gondolatébresztő Nagy Ágnes Módszertani vezető volt.
  2. Játsszunk, de mit?- beszélgetés zajlott arról, hogy mit jelent a játék szempontjából a különféle életkorú gyermekek együttes jelenléte a gyerekházakban. A beszélgetést Kovács Erika Országos Koragyerekkori Szakértő moderálta.
  3. Miért más a gyerekház? – a beszélgetés témája az volt, hogy miben különbözik a gyerekház minden más koragyerekkori intézménytől; ki a szülő, és mit gondolunk róla gyerekházasként.  A tapasztalatok megosztását Szomor Éva a Biztos kezdet Program Koragyerekkori Szakértője koordinálta.
  4. Se veled, se nélküled?  – ezen a műhelymunkán Vajda Zsolt Országos Szociális Szakértő segítségével áttekintették, hogy milyen (szakmai) partnerkapcsolati zavarok vannak jelen a gyerekházak környezetében.

A találkozó zárásaként a szakmai műhelymunkán elhangzott véleményeket, gondolatokat, tapasztalatokat osztották meg a csoportok vezetői a jelenlévőkkel.

A találkozón 177 gyerekházban dolgozó, gyerekházhoz kötődő szakember vett részt.

A nap nagyon jó hangulatban, tartalmasan telt.