Futrinka bábszínház a Gyerekházban

Helyzetkép

Gemzse a Vásárosnaményi Kistérség egyik kistelepülése, ahol nagyon kevés a kulturális program, különösen a gyerekek számára. A családok nem jutnak el kulturális rendezvényekre, mert erre sem anyagi forrásuk, sem egyéb feltételük (pl. autójuk) sincs. A bábszínház megszervezésével lehetőséget teremtünk mind a gyermekek és mind a szülők számára egy ilyen program megélésére. A gyerekházat látogató szülők nagy része halmozottan hátrányos helyzetű, napi anyagi gondokkal küzdenek, sok gyermeket nevelnek és többnyire fiatalok. Szeretik a programokat, szívesen bekapcsolódnak mindenféle programba.

Célcsoport

0-3 éves gyerekek és a szülők, akik a gyerekházat látogatják. 10-15 fő/gyerek.

Cél

Célja:
– legyen biztosított a gyerek, szülők számára olyan kulturális élmény, mely kimozdítja őket a hétköznapokból,
– történjen meg a gyerekek képességeinek fejlesztése, ismereteik bővítése,
– a szülők ismerjék meg az „alkotás” folyamatát a tervezéstől a megvalósításig,
– legyen lehetőség a szülők számára kreativitásuk, kézügyességük megélésére, kibontakoztatására,
– a közös készülődés és élmény legyen közösségformáló erő, alkalom a feltöltődésre.

Tevékenység

A szülőkkel közösen megbeszéltük, hogy bábszínházat csinálunk, a gyerekeket is bevontuk a felkészülésbe. A bábszínház nevét a gyerekház dolgozóival közösen találtuk ki, mivel egy kis utcában helyezkedik el a gyerekház, ezért kapta a Futrinka utca nevet. A projekt informatikusa segített a Futrinka utca zenéjét elkészíteni nyitó és záró részként. A bábelőadás témájának az állatos mondókákat választottam, mivel a szülők sem ismernek mondókákat, és a gyerekek pedig ezáltal ismerkedhettek meg az állatokkal. A szülőkkel együtt tanultuk a mondókákat, minden szülőnek kinyomtattuk a szöveget és naponta gyakoroltuk. A bábelőadás címe: Falusi hangverseny. Felvonultattuk a baromfi udvar minden lakóját. A díszletet és a bábokat, a paraván a szülőkkel közösen készítettük el erősítve a csoportkohéziót. Mindenki nagyon élvezte a közös munkát. A paravánt karton dobozból készítettük el, melyet a szülők saját rajzaikkal feldíszítettek.
A bábokat papírból és hurkapálcából készítettük, minden féle állatfigurát megrajzoltunk és utána kifestettük, hurkapálcikára felragasztottuk. Mivel erre plusz pénzünk nem volt, mindent abból készítettünk, ami adott volt a gyerekházban.
A bábelőadásnak kitűztük a napját, és meghívóval értesítettünk minden gyerekházas családot . Ünnepi keretet teremtettünk, a kisgyermekek is ünnepi ruhával készültek az előadásra. A bábozást a gyerekház vezető és az egyik munkatárs végezte, közben a szülőkkel együtt énekeltünk és mondókáztunk. A szülők a nézők sorai között segítették az előadást, mivel a kisgyermekekre is közben figyelni kellett. Az előadás hétköznap egy délelőtt tartottuk meg, és utána a tízórai is kicsit ünnepélyesebb volt

Eredmények

A gyerekek és a szülők sok mondókát megismerhettek a folyamatos gyakorlás során, a közös éneklés a gyerekek ritmusérzékét fejlesztette.
A közös munka erősítette a szülői csoportot, fejlesztette a kreativitást. A szülőknek megmutattuk, hogy pénz nélkül is létre lehet hozni egy programot.
A közös öröm mindenkinek pozitív élményt jelentett. Szeretnénk a több bábelőadást is tartani, és más rövidebb meséket is előadni a szülők bevonásával.