Fürdés, tisztálkodás

Helyzetkép

Az Ópályi Gyerekházba járó családok lakóházaiban sem fürdőszoba, sem vezetékes vízellátás nincs. Az édesanyák a vizet kb. három háznyi távolságból az utcai pumpakútból hordják. Vezetékes víz hiányában a tisztálkodás körülményesen oldható csak meg, különösen a télen vagy a hűvösebb időszakokban. A hideg vízzel, hideg térben való rendszeres tisztálkodást a szülők nem vállalják, féltik a családtagokat a megfázástól.
A Biztos Kezdet program kiemelten kezeli a gyerekek jóllétének (ezen belül is az ápoltság, jó fizikai érzet) biztosítását, ehhez a fürdési, tisztálkodási lehetőségeket. A tisztaság, az ápoltság jó közérzetet, önbizalmat ad, az értékesség érzését biztosítja, melynek folyamatos megélése garanciája lehet az erre való belső igények formálódásának.

Célcsoport

10-15 családot a leghátrányosabb helyzetben élő családok köréből.

Cél

Céljaink:
Történjen meg a gyerekházas családok számára a rendszeres életkor és igény szerinti tisztálkodási lehetőség biztosítása.
Váljon szokássá, természetessé a gyerekek, szülők tisztálkodása a gyerekházban.
Tudatosodjon a szülőkben, gyerekben a tisztálkodás fontossága, mint az egészséges életmód egyik feltétele.
A tisztálkodás egyes tevékenységeinek igénybe vétele az egyéni haladási ütem figyelembe vételével kell, hogy történjen.
A tevékenységek örömöt, jóérzést, büszkeséget kell, hogy hozzanak, azok során nem érheti a családot megszégyenítés.

Tevékenység

Nyáron a nagy melegben sokszor piszkos lábbal, megizzadva érkeztek hozzánk a családok. Ilyenkor sok anyuka szabadkozott a kellemetlen testszag miatt, melyre mi a ház női dolgozói készségesen felajánlottuk a tisztálkodási lehetőségeket. Egyetlen férfi munkatársunk, Csaba, ilyenkor diszkréten a háttérbe vonult, hiszen eleinte érezhető volt gátlásosságuk a férfi nem előtt. Mára ez a probléma teljesen megoldódott, természetesnek veszik házunk felkínált szolgáltatásait, és megszűnt a gátlásosság érzése Csaba előtt. Értették azt, hogy férfi munkatársunk, mint az ellenkező nem gyerekházas szerepeit képviselő személyként vesz részt életükben. Nagymértékben színesíti a napi rutinfeladataikat, hiszen ő az, aki ha kell buszt vezet, égőt cserél, elromlott dolgokat megjavít, gyönyörű képeket szerkeszt. Varázslatos személyisége a gyermekek kedvencévé emelte. A legtöbb kisfiúnak példaképe, szívesen tartózkodnak társaságában. Így házunkban teljes mértékben megvalósul mindkét nem által képviselt szerepek értékeinek összehangolása, melynek következtében az édesanyák túlléptek higiéniai szükségleteik igényével kapcsolatban felmerült gátlásaikat.

Eredmények

Nagyon fontos eredménynek mondható az, hogy az édesanyáknál felkeltettük az igényt gyermekük rendszeres tisztántartására. Egy-egy pelenkázás után megmosdatják gyermekeiket, tiszta ruhát adnak rájuk.
Legjobb úton haladunk afelé, hogy önmaguk higiéniai szokásaira is egyre nagyobb gondot fordítsanak, ami jelentősen befolyásolja jó közérzetüket. Jó közérzetük kihat belső lelkiállapotukra, mely igen nagymértékben befolyásolja a gyermekeikkel közösen eltöltött minőségi időt.