Családjainkkal a jövőért: szakmai konferenciát tartott a Gyerekesély Program

A Parlament Felsőházi Termében került megrendezésre a TÁMOP 5.2.1 Gyerekesély Program „Családjainkkal a jövőért: Komplex programok az egészséges koragyerekkori fejlődésért” című konferenciája.

A szakmai rendezvényen közel ötszázan vettek részt, elsősorban a projektben közreműködők, Biztos Kezdet gyerekházak és kistérségi komplex programok munkatársai, valamint együttműködő szervezetek képviselői és a program iránt érdeklődő szakemberek.

A konferencia megnyitóján beszédet mondott Csete György Eörs, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Dr. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, valamint a plenáris előadásokat Dr. Kovács Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár nyitotta meg.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte a család jelentőségét és annak az előnyeit, hogy egy gyerek egy teljes családban nőhet fel. Célkitűzésként fogalmazta meg, hogy ne csak elszórtan valósuljanak meg a támogatást nyújtó programok és tudjanak az állami ellátórendszer részévé válni, a folyamatosság megtartásával.

Csete György Eörs az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója köszöntőjében felhívta a figyelmet arra az esélyre, amelyet a Gyerekesély Program adhat a hátrányos helyzetű gyerekeknek és családjaiknak. Beszámolt a projekt előrelépéseiről, képzési akkreditáció és módszertani fejlesztések terén elért eredményeiről.

A plenáris ülések során eltérő szakterületi megközelítésből vizsgálták az előadók a szülő-gyermek kapcsolatot szülés előtt és után, a családok szerkezetét és életét befolyásoló munkaerőpiaci folyamatokat, valamint a gyermekjóllét mérési lehetőségeit. A délutáni műhelyszekció keretében videók vetítése és csoportos beszélgetések által dolgoztak fel szakmai kulcskérdéseket az egészséges családi életre való nevelés témájában. A rendezvényt Regős Ágnes, a TÁMOP 5.2.1 projektmenedzserének beszéde zárta.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által koordinált „TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001 Gyerekesély program országos kiterjesztésének szakmai-módszertani megalapozása és a program kísérése” kiemelt projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg a Magyar Tudományos Akadémiával és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal.