Családi nap: szalonnasütés

Helyzetkép

Az édesapák a gyerekházat nem látogatták, mert vagy közmunkába, vagy idénymunkába dolgoztak. Ezért szerveztünk egy olyan programot, ahol ők is megjelenhetnek és könnyen bevonhatóak. A családi napot úgy terveztük el, hogy az édesapák gondoskodnak a nyársakról és ők fogják sütni a szalonnát a gyerekeknek és a családnak.
– A gyerekházban csak a 0-3 (5) éves korú gyermekek vannak jelen, de igény jelentkezett arra is, hogy együtt, az egész család, a nagyobb gyerekekkel is részt vehessenek programokon.
– Néhány családot még nem tudtunk bevonni, ezért őket is megcéloztuk, és azokat a családokat is meghívtuk a családi napra, akik még soha nem jártak a gyerekházba.

Célcsoport

A 0-3 éves kisgyermekes hátrányos helyzetű családokat, kb.15 család.

Cél

történjen meg a gyerekházat még nem látogató szülők bevonása, a gyerekház tevékenységének, működésének megismertetése, a már gyerekházas családok számára legyen lehetőség egy közös családi program megélésére legyen pozitívabb az apák viszonyulása a Gyerekházhoz

Tevékenység

Családi napot szerveztünk a településen a 0-3 éves korú kisgyermeket nevelő szülők számára. A gyerekház dolgozóival közösen megbeszéltük, hogy egy szalonnasütés vonzó program lehetne. Kitűztük az idejét, mely hétköznapra esett, ezért megkértem a polgármestert, hogy a közmunkás apukákat engedje el aznap délelőttre. Összeírtuk a családok számát, akik 0-3 éves korú gyermekeket nevelnek. Szép meghívókat készítettünk minden család részére. Személyesen felkerestük a családokat és közben felmértük, hogy kik azok, akik szeretetnének részt venni a családi napon. A település vezetője felajánlotta, hogy biztosít számunkra közmunkásokat és tüzifát. A helyszín a település volt TSZ iroda udvara lett, ez jelenleg a település közösségi színtere. A gyerekház dolgozóival felmértük, hogy mennyi zöldség, szalonna és kenyérre lesz szükség, majd mindezeket előre megrendeltük a helyi boltostól. Reggel korábban jöttünk dolgozni és minden család részére előkészítettük a zöldségeket kiadagolva, lefóliázva, kaptak hozzá 1 kg kenyeret és egy üveg üdítőt családonként, amit a Gyerekház finanszírozott. Az apukák nyársat hoztak magukkal és ők sütötték a családnak a szalonnát, tüzet raktak, stb. Volt, hogy egy-két család összefogott és együtt sütötték a szalonnát. A gyerekház dolgozói folyamatosan figyeltek a családokra, nézték, kinek mire van szüksége.
A családi napot ugráló vár és arcfestés egészített ki, amit a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai biztosítottak. A megjelent családok minden tagja részt vett a programon és nagy örömünkre voltak új családok is, akik még korábban nem jártak a gyerekházban.
A program 9 órától kezdődött és 12 óráig tartott.

Eredmények

A gyerekháznak sikerült újabb családokat bevonni a gyerekház életébe. Az édesapák megismerhették a gyerekház dolgozóit személyesen, a viszonyulásunkat a családokhoz. Az édesapák pozitívan értékelték ezt a napot és azóta támogatják és elismerik a munkánkat . Tervezzük, hogy hagyományt teremtünk ezzel és minden évben megrendezzük a családok napját – közösen.